Un alt fel de masura sociala pentru locuire vine din Hackney (Londra)

In vara am avut placerea sa il cunosc pe Mustafa Korel la Londra, un tanar ce candideaza independent pentru pozitia de primar in borough-ul Hackney la alegerile locale din 2014 (un borough e un fel de sector sau district mai mic, unul din cele 32 ale Londrei, cu o structura administrativa ce cuprinde un primar si un consiliu, la fel ca sectoarele din Bucuresti).

Pe platforma Hackney First a propus in cadrul unei dezbateri publice intre toti candidatii pe tema locuirii infiintarea unei agentii locale care sa intermedieze intre chiriasi si proprietarii care inchiriaza, in asa fel incat proprietarii sa nu mai stea cu imobilele goale iar chiriasii sa poata plati o chirie mai mica. Este incurajata inchirierea pe termen lung, acest lucru fiind in avantajul tuturor partilor. In Londra, chiar si Hackney a devenit, in anumite zone, un district scump. Principalii beneficiari ai acestei masuri sunt cei care desi au venituri nu se incadreaza in schema de locuinte sociale si nu isi mai permit sa plateasca chiriile din ce in ce mai ridicate din Hackney.

Surpriza a venit acum cateva zile cand Consiliul din Hackney (cu o majoritate a Labour Party – partid de stanga) a adoptat propunerea lui Mustafa Korel si a infiintat The Letting Agency (un fel de agentie de inchiriat/imobiliara publica), ce va deveni operationala in 2014. Astfel, proprietarii nu mai stau cu imobile neocupate si primesc o chirie chiar si atunci cand ele nu sunt inchiriate, in timp ce chiriasii vor putea plati o chirie mai mica si au o mai mare siguranta cand stau cu chirie (nu mai risca sa fie dati afara atunci cand nu isi mai permit, sa spunem, un cost mai ridicat al chiriei si al altor cheltuieli). Consiliul si Agentia nu impun nimic, proprietarii sunt invitati sa intre in schema iar cei care doresc sa inchirieze sunt incurajati sa devina chiriasi de lunga durata.

Genul acesta de masura ar fi la fel de utila si la noi si ar putea face parte dintr-o politica mai ampla de locuire sociala. In momentul de fata politica de locuire in Romania apartine autoritatilor locale si singurele masuri de care stiu sunt acele locuinte pentru tineri (consiliul construieste locuinte, de multe ori in afara orasului si fara bune conexiuni de transport) la care astepti ani de zile, eventual pana iesi din schema (ca ai depasit varsta legala ca sa mai fii beneficiar), si locuintele de urgenta (adica Turnurile Sitraco din Piata Natiunile Unite unde stau oamenii din casele cu bulina atunci cand sunt consolidate). In tot acest timp, diverse categorii de oameni se zbat sa isi asigure un acoperis deasupra capului, de la cei evacuati in strada pentru ca fostii proprietari si-au recuperat proprietatile revendicate, pana la familii tinere care nu isi permit sa plateasca chiriile din ce in ce mai mari raportat la veniturile familiei. Timp de 24 de ani nu s-a discutat nici la nivelul municipalitatii si nici la nivelul sectoarelor nimic despre locuinte si locuire dar Bucurestiul a devenit un oras din ce in ce mai scump.

Ar fi timpul sa o facem. Avem exemple de locuire sociala peste tot in Europa si am putea dezbate sa vedem ce se potriveste cel mai bine la Bucuresti. Totodata, nimic nu ne opreste sa inovam.

Advertisements

11 thoughts on “Un alt fel de masura sociala pentru locuire vine din Hackney (Londra)

  1. Mai știu eu un program în București, prin 2007-2008 Videanu a trecut prin Consiliu un proiect de cumpărare a 2.000 de apartamente de pe piața liberă pentru locuințe sociale. Nu știu câte a cumpărat în cele din urmă, dar sigur și-a ajutat un amic să scape de niște locuințe pe care nu putea să le vândă, transformând cu această ocazie beneficiarii de sprijin în ținta urii populare (vezi: http://www.romanialibera.ro/exclusiv-rl/investigatii/videanu-a-inventat-asistatul-social-cu-locuinta-de-200-000-de-euro-si-parcare-de-10-000-de-euro-297182.html)

    Iar MDRAP are un program de construcții de locuințe pentru cei evacuați din casele naționalizate. Spre exemplu, în 2012 au finalizat 177 de locuințe în patru județe (detalii aici: http://www.mdrt.ro/lucrari-publice/programe-de-constructii-de-locuinte).

    La subiect, schema de control a chiriilor propusă este interesantă pentru că este cu participare voluntară. Dacă vor să maximizeze profitul, proprietarii trebuie să fie dispuși să schimbe relativ des chiriașii, să urmărească piața, să se implice mai mult în afacere, ceea ce cere timp și o anume disponibilitate. Dacă se mulțumesc cu un venit modic, dar constant și fără bătaie de cap, vor fi bucuroși cu o astfel de organizare. Problemele cu sistemele de rent control am văzut că apar atunci când sunt universale și obligatorii, adică atunci când îi obligă pe cei din prima categorie să se conformeze obiceiurilor celor din a doua categorie (de fapt, e problema de fond a oricărei forme de impunere a unei soluții tuturor). Rămâne să vedem cum funcționează, dacă va avea șansa să supraviețuiască suficient de mult ca să putem să evaluăm ceva.

  2. Londra e un caz special. Pe langa faptul ca are 8,2 milioane de locuitori, Greater London Council a fost desfiintat de guvernul Thatcher in 1986, iar in 2000 a fost infiintat postul de primar ales direct precum si Greater London Assembly. Dar majoritatea prerogativelor adiministratiei locale la Londra le au consiliile din fiecare borough. Primarii alesi direct sunt foarte rari si exista doar acolo unde populatia locala s-a exprimat prin referendum in acest sens.

    • Nu am stiut, Petru, multumesc! Despre numarul de boroughs am citit ca sunt 32 si al 33-lea ar fi cel pentru Greater London. Modul de organizare administrativa a Londrei si al altor orase merita o dezbatere dedicata, pentru ca chiar e nevoie sa ne gandim si noi la cum reorganizam Bucurestiul.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s